Waarom je misschien niet herstelt, zelfs als je denkt van wel

Gepubliceerd op 27 juli 2025 om 20:34

In de praktijk

Over rust die geen herstel is en een systeem dat ‘aan’ blijft staan

“Ik doe toch rustig aan?”
“Ik slaap, ik sport niet te veel, ik mediteer soms.” “En toch voel ik me uitgeput, gespannen, en blijf ik pijn houden.”

Dit hoor ik vaak terugkomen in de praktijk. Mensen die echt hun best doen. Die hun lichaam serieus nemen. En tóch komen ze niet in herstel. Of het herstel houdt maar kort aan, alsof het lijf niet meewerkt.

Het probleem ligt vaak niet in wat je doet, maar in wat je systeem doet. Want zelfs als jij ‘pauze neemt’, kan je lichaam nog steeds in de "AAN-stand" staan.

Niks doen niet gelijk aan herstel

Je lichaam is geen apparaat met een uitknop. Zie je lichaam als een auto die nog uren blijft nagloeien nadat je de motor hebt uitgezet. De buitenkant lijkt stil, maar onder de motorkap draait alles nog.

Dat is precies wat ik zie gebeuren bij veel mensen: ze rusten, maar hun zenuwstelsel staat nog in paraatheid. De sympathicus, het deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor actie en alertheid, is zó gewend actief te zijn, dat het niet zomaar uitschakelt als jij op de bank gaat liggen.

En dat verklaart waarom "niks doen" niet altijd gelijkstaat aan herstellen.

Wat herstel echt vraagt
Echt herstel vraagt niet alleen afwezigheid van activiteit, maar de aanwezigheid van veiligheid. Pas als je zenuwstelsel registreert dat er geen gevaar, druk of onrust is intern of extern schakelt het over op de herstelmodus: de parasympathicus.

Herkenbaar?

Dat gebeurt niet automatisch. Zeker niet als je al maanden (of jaren) in een ‘aan’ toestand functioneert. Veel mensen leven in overdrive, zonder dat ze het doorhebben. Ze voelen zich "wel oké", maar intussen draait hun systeem overuren.

 

Herken je dit?
Je ligt stil, maar je hoofd blijft draaien
Je ademhaling blijft oppervlakkig of hoog
Je spieren blijven gespannen, ook in rust
Je slaapt, maar wordt moe wakker


Je voelt je onrustig, zonder duidelijke reden. Je klachten blijven terugkomen, ondanks pauzes. Dan is de kans groot dat je fysiek stil bent, maar neurologisch actief.

Herstel

Herstellen is geen knop die je indrukt. Het is een toestand waarin je lichaam moet mogen zakken. En daarvoor zijn veiligheid, ritme, rust en bewust schakelen essentieel. Je hoeft niet méér te doen. Misschien moet je gewoon iets anders doen. Of minder doen, met meer aandacht.

In mijn praktijk leer ik mensen herkennen waar hun systeem vastloopt ook als ze denken dat ze al rust nemen. Want herstel begint pas echt, als je lichaam dat ook gelooft.

“Niet iedereen met vermoeidheid of pijn valt onder deze uitleg. Bij mensen met acute weefselschade, ontstekingsziekten of neurologische aandoeningen ligt de oorzaak elders. In die gevallen is rust en herstel vaak meer afhankelijk van medische behandeling dan van zenuwstelselregulatie

 

Zoals mijn slogan het zegt: Own Your Movement.

 

Amber
Fysiotherapeut & Personal Trainer
The Body and Performance Lab

info@thebodyandperformancelab.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.