Het verschil tussen symptoombehandeling en oorzaakgerichte aanpak

Gepubliceerd op 6 juli 2025 om 16:40

In mijn werk als fysiotherapeut en personal trainer hoor ik het vaak:
"Ik ben al bij zoveel mensen geweest... even leek het beter, maar daarna kwam het gewoon weer terug."

Soms is het vage rugklachten. Soms een hardnekkige schouder. Of telkens diezelfde blessure die terugkomt zodra je weer wat actiever wordt.

Je voelt je gehoord tijdens de behandeling, je krijgt wat oefeningen of een massage en voor even lucht het op. Maar weken later is het wéér raak.
Misschien herken je het wel: je blijft een beetje in die vicieuze cirkel hangen.

En eerlijk? Ik snap het helemaal. Want in veel situaties ligt de focus logischerwijs op het snel verlichten van de klacht in plaats van op het écht doorgronden waar die klacht vandaan komt. Dat helpt vaak op de korte termijn, maar mist soms de duurzame oplossing die nodig is voor blijvend herstel. De waarheid is: iedereen wil graag dat je snel van je pijn af bent  jijzelf natuurlijk het meest, maar ook de therapeut en zelfs de zorgverzekeraar. Er zit namelijk vaak ook een tijdsdruk of financieel plaatje aan. Maar juist daardoor wordt soms vooral gekeken naar het onderdrukken van symptomen, in plaats van het aanpakken van de échte oorzaak.

Symptoombehandeling 

In veel praktijken ligt de focus vaak door tijdsdruk of standaardprotocollen op het bestrijden van de symptomen. Een spier wordt losgemaakt, er gaat een stukje tape op, of je krijgt een paar oefeningen voor één spiergroep. En ja, dat lucht vaak even op.

Maar wat gebeurt er daarna? Juist de klacht komt terug. Omdat de oorzaak onder de oppervlakte blijft liggen. Begrijp me goed: symptoombestrijding is soms absoluut nodig. Vooral in de beginfase, als de pijn hoog zit. Maar het blijft een tijdelijke oplossing als we niet verder kijken dan het signaal zelf. Je kunt een rookmelder uitschakelen, maar als je de brand niet blust, komt het vuur gewoon terug. Daarom geloof ik in verder kijken. In het waarom achter jouw klacht. Zodat je niet alleen even opknapt, maar écht vooruitkomt.

Oorzaakgerichte aanpak

Ik geloof in een andere aanpak. Bij The Body and Performance Lab draait het niet om snelle pleisters, maar om écht begrijpen waar je klacht vandaan komt. Dat betekent dat ik niet alleen kijk naar de plek waar het pijn doet, maar naar het hele systeem: jouw lichaam in beweging. Hoe beweeg je? Hoe is je houding als je stilstaat? Waar zitten de schakels die vastlopen? Ik zoek naar de behandelbare grootheden — dat zijn de onderdelen waar we samen wél iets aan kunnen doen. Want vaak zit een klacht niet alleen in spieren of gewrichten. Het ligt soms dieper in hoe je ademt, hoe je je lichaam belast tijdens werk of sport, of in patronen van stress of spanning die je al jaren meedraagt. Je lichaam werkt als een team: als één speler niet goed meedoet, merkt de rest dat ook. Daarom behandel ik niet alleen de klacht, maar kijk ik naar het hele spel. Dat is hoe je duurzaam verandert van de kern, niet alleen aan de oppervlakte.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.